Penzija u zemljama ex-YU: iznos prosječne penzije

Zadnje promjene: 11.6.2012.

Kakve su te penzije i što se uopće događalo sa penzijama na prostoru bivše države u posljednjih dvadesetak godina? Ovdje nas ne zanimaju problemi priznavanja prava, staža i penzija ostvarenih u jednoj od bivših republika - sada država - i nepriznatih u nekoj drugoj. Tu ionako ne možemo ništa učiniti. Više nas zanima visina tih penzija i stvarna kupovna moć ex-YU penzionera. Razlike su vrlo zanimljive. Ovaj je tekst napisan prije tri godine pa su dodani neki svježiji podaci o iznosima penzija u ex-YU što će pokazati kako su rasle ili padale penzije i rente u godinama krize.

Kako navodi portal SEEbiz.eu i autorica Saida Mustajbegovic ".. u zemljama bivše Jugoslavije, najvišu prosječnu penziju, od 530 evra, imaju penzioneri u Sloveniji, a najnižu, odnosno 144,2 evra, penzioneri u Makedoniji, javila je agencija Beta. Prosječna penzija u Republici Srpskoj je oko 150 evra, što je 38,5 odsto od prosječne februarske plate, koja je bila 360 evra. Prema riječima predstavnika Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS, odnos prema prosječnoj plati varira i on se kreće od 36 do 41 odsto. Penzije u Republici Srpskoj su u maju povećane za 9,9 odsto i na taj način uskladene na nivou 2006. godine, na bazi neto plata iz 2006. godine." Očito ovo nisu najnoviji podaci (iz 2007. godine) ali za usporedbu su dovoljni. Nije se ništa bitno promijenilo u međuvremenu, barem ne nabolje jer je u većini slučajeva prosječna mirovina - jad i bijeda.

"Prosječna penzija u Federaciji BiH je oko 165 evra i iznosi oko 40 odsto prosječne plate. ... Starosna penzija usklađuje se sa procentom prosječne plate u prethodnoj godini. Sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje osiguravaju se iz doprinosa i drugih izvora. Zakonom je predviđeno i da se 20 procenata od gotovinskih sredstava od privatizacije preduzeća mora uplaćivati u penzioni fond." Ovo je već poznat model. Što kada nestane "obiteljskog srebra" za rasprodaju i pokrivanje rupa u proračunu i budžetu? U međuvremenu se situacija popravila pa je prosjek za Federaciju BiH narastao na 43 posto od prosječne plaće.

"Prosječna penzija u Makedoniji iznosi 65 odsto od prosječne plate, koja je oko 244 evra." Dakle, za one kojima je lijeno računati: točno 158,60 EUR. Svaka čast - 65 posto je za 62,5 posto više od 40 posto koliko je prosjek u ostatku ex-YU. Slično je i u Sloveniji. Dakle, ostatak bez Slovenije i Makedonije ima prosječnu penziju čiji iznos se vrti na 40 posto prosječne plaće.

"Prosječna penzija u Sloveniji je oko 530 evra, a prosječna neto plata 869,24 evra. Sistem uskladivanja penzija u Sloveniji je namijenjen održavanju, odnosno uzdržavanju realne vrijednosti penzija u poređenju sa godišnjim rastom plata, kako ne bi došlo do zaostajanja penzija za rastom plata." Danas je ovaj postotak oko 61 posto što je i dalje vrlo visoko, ne samo u relativnom nego i apsolutnom iznosu budući da su i plaće više nego u ostatku bivše države.

"Prosječna penzija u Hrvatskoj u januaru ove godine (2007., op.a.) iznosila je oko 276 evra, što je 38,92 odsto iznosa prosječne plate. Prema najavama, tokom ove godine prosječna penzija trebalo bi da se zadrži na nivou od 40 odsto iznosa prosječne plate. Penzije se usklađuju prema takozvanoj modifikovanoj švajcarskoj formuli, koja uzima u obzir rast plata i rast cijena na malo, a zbir se dijeli." Tako je i bilo, za sada su penzije oko 40% prosječne hrvatske plaće, i lagano padaju. Najnoviji podatak visine penzija u odnosu na plaće je 39,35 posto koliko je iznosio za ožujak ove godine.

"U Crnoj Gori prosječna penzija iznosi oko 198,6 evra, što je 40 odsto od prosječne plate, koja je u maju iznosila 411,8 evra. U toj zemlji 90.000 građana prima penziju, a obračunava se po švajcarskom modelu." Spomenuti omjer penzije i prosječne plaće zaposlenih je u međuvremenu narastao na 54 posto.

"Prema statističkim podacima u Srbiji ima 1,6 miliona penzionera koji prosječno primaju 19.024 dinara, odnosno 239 evra, ali 60 odsto njih prima penziju manju od prosjeka. Najniža starosna i invalidska penzija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Srbije, op.a.) u aprilu je iznosila 9.715,44 dinara, odnosno 122 evra." Nažalost, situacija se pogoršala pa tako danas u Srbiji prosječna penzija iznosi 24.297 dinara ili 213 eura iznos prosječne penzije dok je prosječna plaća narasla na 42.215 dinara ili 370 eura. No, zato je odnos prosječne isplaćene penzije i plaće skoro 58 posto.

Sve je jasno jer brojke uglavnom ne lažu i državne penzije nisu dovoljne. Sretno svim penzionerima sa njihovim privatnim penzijama, ako ih imaju!